Gotowanie dla jednych jest pasją, a dla innych przykrym obowiązkiem. Są jeszcze osoby, które gotować nie umieją, choć chciałby się nauczyć. I to właśnie do nich adresujemy nasz krótki poradnik o tym, jak nauczyć się gotować i piec w mniej niż miesiąc. Zadanie wydaje się być niemal “mission impossible”, ale jak się zaraz przekonacie, wcale tak nie jest.

Krok pierwszy: kupuj z głową

Nim przejdziemy do tajników kuchni, czas poznać pierwszy sekret, ale on akurat dotyczy robienia zakupów. Otóż musicie tutaj wiedzieć, że nie można smacznie gotować używają produktów słabej jakości, wszak dobry smak można naprawdę łatwo wyczuć i co ważne, wcale nie trzeba być znawcą kuchni czy mieć wyrafinowanego podniebienia. Prawda więc jest taka, że chcąc dobrze i smacznie gotować trzeba wybierać produkty wysokiej jakości. Dobrym przykładem mogą być jajka, wszak te od wiejskich kurek smakują lepiej niż te z chowu klatkowego. Tak samo jest w przypadku owoców czy warzyw, gdyż lepsze są te, które pochodzą z pewnego źródła niż ze szklarni, których smak jest delikatnie mówić nijaki. Oczywiście trzeba liczyć się z tym, że takie jedzenie jest droższe, ale czy to ma duże znaczenie? W końcu najważniejszy jest smak.

Krok drugi: to w czym gotujesz czy pieczesz także ma znaczenie

Cóż nasza druga zasada jest poniekąd bardzo podobna do pierwszej, gdyż trzeba także zainwestować w dobre akcesoria i sprzęty. Trudno bowiem spodziewać się, że upieczecie kurczaka ze złotą skórką, jeżeli Wasza patelnia ma zdarty teflon. Pomijamy już fakt, że jest to bardzo niezdrowe. Chcąc również upiec ciasto trzeba pamiętać, że należy posiadać właściwe blachy, choćby silikonowe, ale przyda się też stosowanie papieru do pieczenia, dzięki temu spody nie będą przywierać. Niby jest to proste, a jednak często zapominamy właśnie o drobnostkach, a to właśnie te drobnostki znacząco wpływają na efekty naszych poczynań kulinarnych. A więc koniecznie zajrzyjcie do sklepu cukierniczego, gdzie kupicie wszystko, co niezbędne do pieczenia. Jeżeli szukacie takiego, gdzie niskie ceny idą w parze z wysoką jakością, to polecamy Wam elhandel.pl. Ceny garnków na pewno jednak są wyższe, ale pamiętajcie, że w sumie jest to inwestycja na lata.

Krok trzecie: drobne błędy, które wpływają na efekty

Ucząc się gotowania czy pieczenia często popełniamy rażące błędy. Jeżeli jest napisane, że piekarnik należy nagrzać do 180 stopni, to dopiero, gdy osiągnie tę temperaturę blachę z ciastem czy blachę z mięsem w nim umieszczamy. Nigdy nie otwieramy piekarnika w trakcie, gdy ciasto rośnie, bo jeżeli to zrobicie to ciasto już nie urośnie. Pamiętajcie też, że aby zachować smak mięsa i sprawić, że nadal będzie soczyste należy zamknąć jego pory. A oznacza to ni mniej i nie więcej, że należy je umieścić na rozgrzanej patelni. Niby proste, a ile osób rzeczywiście o tym wiedziało i stosowało to? Kolejnym niezbędnym elementem wcale nie tajemnej wiedzy jest używanie wagi kuchennej, dzięki temu można uniknąć błędów, które mają wpływ na efekty.

Krok czwarty: czas i cierpliwość

Czas przejść do następnej rady, a dokładnie takiej, że dobry kucharz, to cierpliwy kucharz i absolutnie nie można się zniechęcać. Jeżeli coś Wam nie wyjdzie to spróbujcie jeszcze raz. Owszem pewnie będzie dużo sprzątania, ale potraktujcie gotowanie czy pieczenie jako formę samodoskonalenia się, a zasadniczo jako uczenie się cierpliwości. Ponadto nigdy nie przygotowujcie jedzenia na ostatnią chwilę, bo wtedy pewne jest, że Wam coś nie wyjdzie, choćby z presji jaką na siebie nałożycie. Musicie też wiedzieć, że nawet jeżeli nie wyjdzie, to zawsze można jedzenie zamówić. Oczywiście nie można od razu wybierać najtrudniejszych przepisów, lepiej zacząć od tych najłatwiejszych. I teraz także bardzo ważna rada, oglądajcie filmiki, gdzie krok po kroku potrawy są przygotowywane, co jest naprawdę pomocne.

Gwarantujemy, że stosując się do naszych rad już po miesiącu będziecie dobrze gotować czy piec. Ale cierpliwość jest bardzo ważna i absolutnie nie możecie się zniechęcać. Pamiętajcie też, że aby dobrze gotować trzeba mieć w czym gotować, dlatego tak ważna jest inwestycja w akcesoria kulinarne, cukiernicze i dobrej jakości garnki z nieprzywierającą powłoką.

Share:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *