Jak przygotować tort artystyczny samodzielnie? Czy to możliwe?

Tort można zamówić, ale też pójść do supermarketu i zakupić – to naprawdę proste. Ale jednak bądźmy szczerzy, trudno jest znaleźć taką cukiernie, która oferuje wysokiej jakości wyroby, a o supermarketach lepiej już nie wspominać. Niestety prawda jest taka, że większość ciast nie jest przygotowywana na bazie dobrej jakości składników, lecz stosuje się tanie zamienniki, zatem zamiast masła jest margaryna, a zamiast jaj – masa jajeczna w proszku. Dlatego też trudno się spodziewać, że smak takich ciast będzie wyjątkowy. Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, by samemu przygotować tort. Ba! Można nawet wykonać taki artystyczny. Dzisiaj podpowiemy, jak to zrobić. Jeżeli jesteście ciekawi, to koniecznie przeczytajcie nasz wpis.

Czas na biszkopt, czyli jak przygotować ten „wysoki”?

Wystarczy tylko upiec jeden biszkopt, ważne, aby był wysoki. Jednocześnie o tortach artystycznych musicie wiedzieć to, że w przeciwieństwie do tych „zwykłych” płaty biszkoptu są stosunkowo grube, co w sumie nieco ułatwia prace. A więc na samym początku należy wyjąć jaja z lodówki i chyba nie trzeba przypominać, że powinny pochodzić od kur w wolnego wybiegu. Gdy już osiągną temperaturę pokojową, to w misce umieszczacie 6 białek, następnie ubijacie je z dodatkiem szklanki cukru. Do puszystej piany powoli dodajecie po jednym żółtku, ale mieszacie już mikserem na małych obrotach. Teraz mikser odłączacie i dodajecie jeszcze szklankę przesianej mąki oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz 5 łyżek mąki ziemniaczanej. Mieszacie masę używając do tego szpatułki i gdy składniki się połączą przelewacie masę do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczecie w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto jest gotowe wyciągacie je z tortownicy i letnie przekrawacie tak, aby powstały blaty.

Poncz i krem mają znaczenie

Gdy biszkopt jest już gotowy można w tym czasie przygotować krem. Będzie on wykonany na bazie śmietany kremówki, którą ubijamy z dodatkiem cukru. Warto też dodać śmietan fix dzięki temu śmietana dłużej będzie zwarta. W międzyczasie blendujemy maliny i truskawki, odsączamy sok i gęstą masę mieszamy ze śmietaną. Z kolei sok wykorzystamy jako poncz, czyli nieco skropimy biszkopty. Po tym etapie pozostaje już tylko nałożyć krem na dolny i środkowy blat. W międzyczasie można jeszcze przygotować malutkie bezy, czyli ubijamy białka (2) i dodajemy 4 łyżki cukru i nieco soku z cytryny. Warto też zastosować naturalny barwnik w kolorze złotym. Bezy należy piec w temperaturze 100°C ( w piecu z termoobiegiem) przez około 60- 100 minut – bezy będą dobrze wysuszone w środku. Warto nakładać je na blachy używając tylki z ozdobną końcówką. Gdy i bezy się chłodzą, to czeka nas już etap typowo dekoracyjny. Pamiętajcie, że jeżeli szukacie najlepszych akcesoriów cukierniczych, to koniecznie sprawdźcie ofertę sklepu cukierniczego ElHandel. Szeroki wybór, wysoka jakość produktów i niska cena gwarantowane.

Dekorowanie czas zacząć

Skoro już tort niejako jest złożony i bezy przygotowane, to czas na masę plastyczną z cukru bądź marcepanu – to zależy od Waszych upodobań. Na samym początku należy ją rozwałkować. Polecamy taką w kolorze złotym czy też niebieską, a nawet różową. Wszystko zależy od okazji, na którą przygotowujecie wypiek. Pamiętajcie, aby do masy wcześniej dodać pigment w wybranym kolorze. Teraz wystarczy już tylko owinąć ciasto z każdej strony, w tym także z góry i na górnym blacie umieścić bezy. Na boki przyklejcie także wycięte z masy kształty. Do tego celu możecie użyć foremek do ciasteczek. Do tego tort możecie jeszcze posypać jadalnym złotem czy na jego powierzchni umieścić figurki z masy plastycznej i voila!

Tytułem przypomnienia

Jeżeli zależy Wam, aby Wasz artystyczny tort nie tylko dobrze wyglądał, ale tak samo dobrze smakował, to absolutnie nie oszczędzajcie na składnikach. Jednocześnie jeżeli nie macie wprawy, to każdy etap wykonujcie powoli i z zaangażowaniem, a efekt przerośnie Wasze oczekiwania. Pamiętajcie też, że dobry i puszysty biszkopt jest niezbędny do przygotowania takiego wypieku. Jeżeli macie problem z wyjęciem go z blachy, to możecie zastosować sposób naszych babć, czyli z wysokości około metra rzucić blachą.

Oto nasze rady i life hacki, dzięki którym przygotujecie pyszny i wyjątkowy tort. Gwarantujemy, że zasmakuje on wszystkim.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *